Kouros Village

Rundt på Antiparos – fra A til Å

»Spisesteder, kafeer og barer

Anael

Eiendomsmegler som bor på Antiparos. Drives av Tasos Faroupos. Tasos stiller alltid opp - og er som grekere flest gjestfri og til å stole på. Du treffer ham på +30 69779 91537. Tasos snakker godt engelsk.

 

Apandima

Dette er stranden som ligger på østsiden av Antiparos, rett nedenfor veien opp til grotten. Rett ovenfor stranden ligger Still Waters, som er en spennede restaurant med engelsk/indisk mat. Dette er stranden å reise til når det blåser fra nord. Stranden liigger godt beskyttet fra vind og strøm.

 

Apotek

Apoteket i Antiparos ligger midt i hovedgata - rett ved skolen. Her får du apotekvarer, fotformsko og solkrem. Tidligere måtte du ikke bli overrasket om apotekeren stilte spørsmålstegn ved hva legen har skrevet ut og foreslo noe annet. Han laget noen kremer selv, som han likete å anbefale. I samråd med medesinsk utdannede venner, har vi foretrukket det legene har foreskrevet. Isteden for vekslepenger fikk du ofte vareprøver. Nå er det en ny apoteker på øya som er adskillig mer normal. Husk at det er en del medisiner som er mye billigere - og enklere å få fatt på i Hellas. Allergimedisiner som Zyrtec (det er mange kloner) er rimelige. Zovirax mot herpes og munnsår får du reseptfritt og mye billigere enn i Norge - både som krem og tabletter. Potenspiller - som Viagra, Cialis og Levitra er reseptfrie i Hellas.

 

Aviser

Vanligvis kommer gårsdagens aviser i bitikken ved havna ved 13 tiden dagen etter, om sommeren. Dagbladet, VG, Aftenposten, og Dagens Næringsliv og utgaver av Stavanger Aftenblad og Bergens Tidene som er trykket i Athen. Avisene blir gjerne fort utsolgt.

 

Baker

Det er nå bare en baker på Antiparos. Det ene utsalget ligger i hovedgata, nesten nede ved havna, den andre midt i hovedgata, tvers overfor apoteket midt i hovedgata. Godt utvalg av brød, kaker m.m. på sommeren Og alt er ferskt hver dag, hele uken. Utvalget er størst om morgenen – men det bakes hele dagen. Mnjam... Rett over for den nederste bakeren ligger også et utsalg med kaker og enkle bakervarer fra egen bake-off ovn. Søndagsåpent fra mai til oktoer.

 

Beauty Salon

100 meter opp i hovedgaten ligger Flora Salong. Opp en stentrapp til andre etasje. Her kan du få maikyr, pedikyr, massasje og annet. Påsken 2010 var vi på besøk og betalte € 17 for pedikyr som tok nesten en time. Lurt å bestille på forhånd. Det er åpent hele året. “Er det godt nok for Rita Wilson – så er det godt nok for meg.”

 

Brennkopper

Spesielt hvis man har barn, hender det at man får sykdommer på reisen. Vi har fått følgende informasjon fra en norsk lege som fikk barn med brennkopper på Santorini: Brennkopper heter IMPETIGO på latin. Brennkopper i Hellas er mye mere aggresive og vanskeligere å bli kvitt i Hellas enn i Norge. Ved feber må man ta antibiotikatabletter med virkestoff DIKLOXACILLIN, f.eks Diclocil. Smør inn sårene med salven som inneholder OXYTETRACYCLIN og POLYMOXIN B, f eks Terramycin Polymyxin B og sett på plaster for å holde salven på plass. Smitter svært lett. Husk å vaske hender med såpe.

 

Buss

Det går buss på øya til Ag. Georgios ( St. Geog til grotten. I utgangspunktet går siste buss fra Ag. Georgios klokken 16, men sommeren 2006 startet det å gå buss klokken 19, 21 og 23. Sjekk imidlertid nøyaktig når bussen går. Det er gjerne litt rare avgangstider. Av og til går det også en turistbuss - som er dyrere - og bare går til grotten.

 

Båttur

En av de hyggeligste tingene vi har gjort, er å dra på båttur med kaptein Tasos og hans Egyptiske assistent Mimi. Han har en båt som heter Thiella. Linken er her. Turen tar rundt seks timer, med flere stopp til både bading og spising. Sist år fanget vi blekksprut og kråkeboller som vi spiste. Vi har også leid båten privat, sammen med venner for en hel dag - anbefales på det sterkeste. Musikk, dans og annen morro. Tasos har også en annen båt – Poseidon som sommeren 2009 gikk som . De siste årene har det kommet mange båter. Disse er: Aleksandros - som var den aller første som tok rundturer. Iason - som er en stor båt. Cpt. Ben som har drevet Time Marine. Og nytt i 2008 var en båt med glassbunn.

 

Båtutleie

Rent-a-boat. Ligger innerst i viken når du går langs havnen mot Kouros/Campingen. Små båter som tar tre til seks voksne - og som du på en godværsdag kan reise rundt Antiparos med. To typer båter/motorer. Koster € 80 for en dag (inkl bensin) for 15 hk og € 120 for den store med 30 hk. Fint for å finne øde strender m.m. Husk solkrem og drikke!

 

Badeland

På Paros, like ved Naoussa ligger det et badeland - Aqua Paros. Her er det mange sklier og andre vannaktiviteter for barn i alle aldre. Vannet er saltvann som pumpes opp fra havet rett utenfor. I 2005 startet ikke badeland opp før i juli.

 

Bilutleie

Aggelos bil og scooter som ligger på havna rett ved kirken. Romslig når det gjelder å leie ut biler og scootere for kort tid (kveldstur til Still Waters m.m.) og aksepterer at man kjører mer enn en på scooteren eller fire i bilen. Drives av fastboende - og du kan leie hele året. Svært hyggelige! Tlf 22840 61027/61626. Husk på hjelm, promillegrenser - og ikke minst at det kreves førerkort for 2 - og 4 hjulsmotorsykler. I 2008 var det flere stygge ulykker med 4-hjuls ATV’er på øya.

 

Camping Antiparos

Camping med naturist innslag fra 1978. Ingen naturister å se lenger fra 90-tallet. Ligger helt nord på øya rett ved campingstranda. Godt sted å ta et avbrekk fra stranda på. Skyggefult og svalt. Ta lunsjen her. Alltid hjemmelaget mat – fersk – nye retter hver dag. Og billig. Kommer du for sent er mye solgt ut (etter 15 – 16). Du kan også ta med en ouzo eller campari herfra og få med isbiter til å ha på stranda. Du møter ingen nakne mennesker her - men et svært hyggelig vertspar.


Antiparos camping: The Camp site opened in 1978 and I was lucky to be one of the first people to stay there with my parents aged 8. Yannis and Jenny the owners are two of the best people you would wish to meet and jenny’s cooking is like my nan’s greek food, home made food you can never beat. The first people to visit Antiparos before the Camp site opened were infact Hippies who just wanted to camp wake up milk the goats go to the beech totally nude and just live naturally for a few weeks before going back to the cities in which they have come from. Been totally free of cars and motor bikes this was as natural as you would get no tourists just day tripers who came to visit the cave and then back to Paros. One such person was my aunt who did this and thats how Yiannis got the idea to open a camp site and start charging people to camp on his land progress began. After my aunt told my parents then the following year we arrived to a small camp site full of maybe just 30-40 people in June/July. Today if you go in September you will get the same feeling but in June july it is totally packed with over 1,000 people camping. For more information then visit their web site: http://www.camping-antiparos.gr/

Fra: http://www.virtualtourist.com/m/3f576/1cd/

 

Eiendomsmegler

Anael drives av Tasos Faroupos som bor på Antiparos. Tasos stiller alltid opp og er som grekere flest gjestfri og til å stole på. Du treffer ham på +30 69779 91537. Tasos snakker godt engelsk.

 

Fisk

Fisk er ikke noe de fleste spiser hver dag på øyene. Vanskelig å få tak i, og dyrt (pris nesten som hummer for god fisk). På Paros i Paroikia ligger flere fiskebutikker. På restauranter må du huske på at fisk vanligvis serveres uten tilbehør - fritert eller stekt. Vanligvis får du med hodet, finner og alt – og er fisken ganske liten.

 

Frappé

Iskaffe laget av pulver Nescafe. Egentlig må dette den ekte greske kaffen (den andre er jo tyrkisk). Kan kombineres med sukker, melk, is og Kalua (kaffe likør) - gjerne alt på en gang.

 

Grotten - The Cave

Den eneste severdigheten på øya. Ta bussen på havna - €1 for den kommunale eller € 3 for turistbussen – eller lei bil/moped/sykkel. Grottene ligger 10 km sydover på øya. Du kjører etter skilt til toppen – og så er det 30 meter fra parkeringen til inngangen. Apandima/Still Waters ligger rett nedenfor og er ideel som lunsj sted. Grottene er åpne fra 10 – 15.

 

Internett

Det beste stedet å surfe på øya, er Internettkaféen midt i hovedgata. 20 PCer med internett og masse spill.

 

Japansk mat

På hovedveien fra Paroikia sydover mot Pounta/flyplassen, ligger den japanske restauranten Norio. Maten er faktisk svært bra. Ikke helt som på Alex eller Fuji i Oslo, men et trivelig bekjentskap når vi var der påsken 2003.

 

Kino

Åpen utekino. Viser helt nye filmer i originalversjon hver kveld klokken 21.30. Tekstet på gresk. Barnas favoritt! Selger slush, popcorn og drikke med og uten alkohol. Sommeren 2008 er det Sex and the City, Mamma Mia m.m. på programmet. I 2009 var blant annet Illuminati på menyen (og i salen var Tom Hanks ..).

 

Kouros Village

Det fineste leilighetshotellet på øya. Kouros Village ligger på odden til høyre for havna når du kommer inn. Kouros Village har rundt 20 leiligheter som leies ut. Her er det pool og en lunsjrestaurant (2009), og en praktfull utsikt mot havnen og Paros. Den fineste leiligheten er selvfølgelig vår. Og den kan du bare leie gjennom å sende en mail til tom@antiparos.no. Kouros drives av vertsparet Vasilis og Pia (som er svensk). Vi leide her flere år før vi kjøpte vår egen leilighet i komplekset.

 

Lege

Når du har barn på ferie, hender det absolutt at du må en tur til legen. På Antiparos er legesenteret rett bak postkontoret i hovedgata nesten oppe ved borgen. Det er drop-in, og det koster ikke noe. Vi har vært innom med fliser i foten, ørebetennelse, solallergi m.m. På sommeren er det to leger her. På Paros er det et større legesenter, hvis du skulle ha behov for det. Det er ofte litt kaotisk på legekontoret – og ikke det vi forbinder med vanlig køordning. Den som presser mest kommer først inn på kontoret. Føler du at din ærend er presserende – ta initiativ og gå inn til legen med en gang noen går ut. Ikke bli overrasket om noen kommer inn for å si noe til legen mens du er til undersøkelse. Legene heter Anna og Sotiris (2009).

 

La Luna

Nattdiskoteket på Antiparos. - «I totiden på natten er tiden kommet for diskotekene, som ligger langs veien ut fra sentrum mot Sunset Beach. Langs strekningen er det mørkt som i en sekk og stjernehimmelen henger over deg stor og mektig. Ved veikanten tusler ungdom i alle aldre mot «Mariano» og «La Luna» hvor stroboskoplyset og houserytmene tar deg i havn til morgenen gryr. Mange nordmenn besøkte Antiparos i Interrails glansdager på 1980-tallet. Nå kommer de tilbake med sine tenåringsbarn, og det er disse som fyller diskotekene.» Det er ganske lystig her fra 5 tiden om morgenen - og det holdes åpent til solen står opp.

 

Marked

Hver morgen er det fisk og grønnskaker/frukt på kaia der turistbåtene kommer inn. Kommer fiskebåten inn med fisk - og du vil ha må du stå på og gjøre som grekerne - brøyte deg frem og peke på den du skal ha. Hvis det er med hummer går den kjapt. Frukt og grønnsaker pleier det å være frem til klokken 10. Ikke så stort utvalg - men alt er lokalt produsert. Og du kan få hjembrent (Tsiporo) og vin (krasi) også.

 

Mat

Mange har et ambivalent forhold til gresk mat. Billig og greit men ikke spesielt spennende eller godt. Vi har etterhvert fått et helt annet inntrykk - spesielt etter at vi begynte å spise mer som grekerne. Dvs. store måltider med mange mennesker - stort sett forretter (Meze) og alle deler på alt. Aller helst spiser vi lokale spesialiteter som det er sesong for. Internasjonal mat blir skjelden eller aldri vellykket. Grekerne spiser masse grønnsaker, både rå, stekte, friterte og kokte. Maten er gjerne lunken, og har god holdbarhet. Maten bæres inn etterhvert som kjøkkenet er ferdig med tilbredelsen. Med andre ord kan rettene komme hulter til bulter. Grekerne tar seg god tid til å spise – svært god tid. Måltidet er i det hele tatt den store sosiale aktiviteten.

 

Nakenstrand

På Antiparos er det mange strender hvor folk ligger både med og uten klær. Stort sett er regelen at man ikke ligger naken slik at man sees fra bebyggelse, eller er like ved en kirke - og ellers er til sjenanse for andre. Campingstranden (blåsbortstranda) nord på øya og på enden av Psaraliki II mot tredje stranden, syd for byen, er strender hvor du kan ligge uten klær. Ellers er toppløshet akseptert – også rundt poolen. Graden av bare rumper på stranden er avhegig av når du reiser. August = få nakne.

 

Nattklubb

Det er tre nattklubber (2009) – Yam, TimeMarine og Boogaloo. Ellers er det en rekke barer som holder åpent utover natten, de fleste rundt plassen midt i byen.

 

Nicloas Studios

Rett bak Kouros ligger disse leilighetene. Vangelis driver stedet sammen med sin mor, og rent, pent og hyggelig. Stor leilighet på toppen med plass til mange.

 

Postkontor

Postkontoret er åpent fra klokken 08.30 - 12.30 på hverdager - hvis det ikke er streik. Vi har omadressert aviser i mange ferier, men det er egentlig både billigere og ikke minst mye raskere å kjøpe avisene i aviskiosken i hovedgata. (Eller lese på nettet).

 

Promillekjøring

Mange - som hjemme har et svært strengt syn på promillekjøring - får ved reise til utlandet et svært liberalt syn på kjøring med motorkjøretøy i påvirket tilstand. På Antiparos er nok dette skjelden et problem. Ikke er det spesielt mye trafikk - og politiet er stort sett bare i sentrum eller på havna. Imidlertid skal man merke seg at vi både på Paros og i Athen har blitt stoppet for umotivert promillesjekk - akkurat som i Norge. Uten helt å kjenne til avstraffelsen - regner jeg ikke med at den er som i Norge. Men, at man må regne med både å få kjøreforbud og bot eller varetektsfengsel, er helt sikkert. Derfor - pass på, du risikerer å bli stoppet for å blåse. Husk at det er svært rimelig med taxi i Hellas. I tillegg til det moralske aspektet - mister man jo alle forsikringer ved promillekjøring - og et uhell kan bli sværtkostbart på alle områder. Anbefaling: Ikke drikk og kjør!

 

Sommerfugldalen på Paros

Et koselig lite utfluktsted – en oase om man er lei stranda – eller er solbrendt. Grei som en del av en rundtur på Paros. Sommerfugldalen ligger rett overfor Antiparos – og er lett tilgjengelig med bil eller moped.

 

Spillbarer

En av de absolutt gode tingene på Antiparos er den totale mangelen på spillbarer, automater m.m. Det eneste av denne type forlystelser er en eller to karuseller/dumper for de minste barna. Internettkaféen har etterhvert åpnet opp for andre typer spilling.

 

Supermarked

Det er mange supermarked/landhandler på øya. Supermarket Marianos er den vi har benyttet oss mest av, selv om vi har vært innom de fleste. Her er det stor omsetning, og ferske varer - og aller viktigst - den er nærmest. For å handle større kvanta har vi tidvis dratt til Paros, som har større butikker. Det ligger en ved havna i Paroikia som heter Atlantic og en tilsvarende på hovedveien (ringveien). Her har du ferskvare og stor grønsaksavdeling, ost m.m. Prisene er også mye lavere på Paros (men aller billigst i Athen). Som eksempel kan nevnes at vi påsken 2006 kjøpte jordbær. Påsken er jodbærsesong i Hellas. På Paros kostet en kurv jordbær € 2.00 - på Antiparos € 4.20. Sommeren 2009 - tomater € 1.00 på Paros - € 2.50 på Antiparos og € 0,35 i Athen.

 

Taxi

Antiparos har ikke taxi. Du må leie sykkel/scooter eller bil. Snakk med Aggelos på havna (rett ved ferjekaia).

 

Torg

Om morgenen er det et lite fiske- og grønnsakstorg nederst i hovedgata mot havna. Her kommer fiskerne med dagens fangst og bøndene med frukt og grønt. Billigere og ferskere enn i butikkene - men det er mye bedre utvalg hvis du drar over til Paros.

 

Tsipouro

Heter også Tsikoudia eller local Ouzo – lokalt brennevin laget på rester fra vinproduksjonen – som Tyrkisk Raki eller Italiensk Grappa. I Norge er hjemmebrenning noe man gjør for å få billig sprit - her er spriten så billig at man brenner for å få et landbruksprodukt man er stolt av. Det har en distinkt smak - som det er vanskelig å glemme – og hjelper mot alt I følge de locale.

 

Vin

Som med mat - er det mange som mener at det er lite god gresk vin. Vå erfaring er at du stort sett får den kvaliteten som du betaler for. Hvis du skal ha god vin, må du betale litt mer - og kjøpe årgangsviner i steden for bordviner. Enkelte spisesteder på Paros har et stort utvalg av viner - og mange av disse har svært høy kvalitet. Og i Naossa finnes det en vinbutikk som har kontrollert inne-temperatur - noe som også skulle borge for god og jevn kvalitet. For det er jo lett å ødelegge god vin. Men skal du bare ha en enkel hvitvin å drikke kald - gjør som alle utestedene - kjøp en 5 liters plastdunk med vin fra Paros. Etter noen timer i kjøleskapet mens du er på stranda - smaker den helt fortreffelig. Det har kommet flere bøker med omtale av greske viner: «The 130 best Greek Wines» - «Greek Wines» – «The illustrated Greek Wine book». Her er det omtale og beskrivelser av opptil 460 greske viner. Bøkene er i leiligheten vår. Skal du kjøpe vin er butikken nederst i hovedgata – mot havna med lokale produkter den som har flest gode viner. Av restauranter - gå til Papagallo – og spør hva eieren anbefaler.

 

Spisesteder, kafeer og barer

Det er en rekke spisesteder på Antiparos – og langt de fleste serverer tradisjonell gresk mat. Vi har gjennom årene prøvd mange av disse – og har fått et par favoritter. Det vi imidlertid har sett er at det aller beste er når vi er mange som spiser - bestiller mange småretter (Meze), og deler på disse. Family1, 2 and 3 (eating Dutch) blir ofte vanskelig - og vanligvis langt dyrere. Vanligvis kan du beregne 1,5 retter p.p. hvis dere er sultne til middag. Under finner du et knippe av restaurantene. Vi er selvfølelig svært subjektive for hvor vi trives - men ganske objekive når det gjelder mat og drikke. Spiser du alene – eller ikke er så mange sammen – spør om å få halve porsjoner – eller spør om å få en halv av to retter på en tallerken. Til forrett bestiller vi f.eks. ½ rødbetsalat og ½ spinat med hvitløksalat på toppen.

 

Anargyros

Ligger på hjørent av hovedgata og havnen. Har et klassisk gresk kjøkken med mange gode retter – og en ekte kokk som lager maten. Svært hyggelig servering. Et av stedene som er åpent fra påske til sesongslutt i oktober.Har hatt en jevn stigning i kvaliteten på rettene som tilbys gjennom årene.

 

Argo

Det spisestedet på øya som absolutt gir best mat for pengene synes vi. Drives av mor, far og tre brødre. Opprinnelig var det mor som laget maten, men etter at yngstemann Costa - utdannet seg til kokk - og jobber i Athen utenom høysesong - har maten blitt løftet til et enda mer spennende nivå kulinarisk. Tradisjonelle favoritter er Imam (med Tatziki), rødbeter, hvite store bønner i tomatsaus, okra og ikke minst Argo Chicken. Av spesialitetene er Lamb Noisette (lammecarré), Sole Menuiere (flyndre i smørsaus) absolutte høydepunkter. Andre godbiter er Chilli Chicken og kalv i soyasaus.Spør etter dagens spesialitet. Som dessert kan du få sjokoladefondant, Cremé Brülé, og andre godsaker. Stedet ligger på veien mot campingstranden. Argo ligger bare 50 meter fra Kouros Village - og er ett av stedene hvor du også kan få take-away. Siden de også lager ok pizza og Souvlaki med bacon er dette et av stedene ungene liker.Vi pleier å gå hit mange ganger i løpet av sommerferien - og bestiller alltid mange småretter og drikker husets hvitvin. Sommeren 2009 lå en stor middag med dessert og drikke på € 12-15 p.p. når vi var en gruppe mennesker som spiste.

 

Barrio

Se-og-bli sett sted. Ligger i ved siden av skolen. En drink før og etter middag sted. Stenger når det blir moro på square’en. Litt mer slitent i 2009 enn årene tidligere.

 

Boogaloo

Nystartet Lounge bar 2008. har øyas aller beste drinker. Startet av øyas dykkere - som savnet et sted for de unge voksne. Kjempelekkert interior. Anbefaling: Mojito med masse frisk mynte og nypresset lime. Dyrt men deilig. Drinker ligger på € 8 (2009). Et sted hvor du kan mote øyas internasjonale kjendiser.

 

Buzz bar

Her kunne du tidligere treffe “pappaen til Tatziki” på sommeren. Masse unge mennesker og fult kjør på natten (etter kl 02).

 

Camping Antiparos

Opprinnelig naturist camping fra 1978. Men helt strait nå. Ligger helt nord på øya rett ved campingstranda. Godt sted å ta et avbrekk fra stranda på. Skyggefullt og svalt. Ta lunsjen her. Alltid hjemmelaget mat – fersk – nye retter hver dag. Og billig. Kommer du for sent er mye solgt ut (etter 15 – 16). Du kan også ta med en ouzo eller campari herfra og få med isbiter til å ha på stranda. Du møter ingen nakne mennesker her - men en svært hyggelig vertsfamilie.

 

Capt. Pipinos

Taverna helt sydvest på Antiparos, rett overfor øya Despotiko. Så langt du kommer med bil eller moped. Rett ved stranden, og et av våre faste utfluktsteder. Her får du gresk salat med lokal myk ost. Ikke den harde fetaen du får de fleste steder. Det er tre søsken som driver restaurantene som henger sammen. Vi har falt for den midterste. Den originale Cpt. Pipinos har flyttet til Paros for mange år siden (Aliki). Forsøk friterte småreker eller babysquid og andre fiskeretter. Soltørket makrell og blekksprut er også en favoritt til mange.

 

Costa på Soros

Hjemmelaget mat på gresk vis på en hyggelig familiedrevet restaurant. Ligger på veien ned mot Soros stranden. Det du spiser dyrkes eller gresser rundt restauranten (sauer, griser m.m. inkludert).

 

Cyclades

En annen restaurant som er åpen hele året. Tradisjonelt gresk kjøkken med grill. Favoritten til mange av de lokale.

 

Doors

Den klassiske baren på Antiparos: “Overraskende nok, har Antiparos et ganske livlig og artig uteliv. Det starter gjerne på barene rundt torget utover kvelden. Den eldste og mest legendariske heter «The Doors» og har en innehaver som har overlevd siden Jim Morrisons dager. Stikk innom!” (Doors). Vær oppmerksom på at det skjelden er noe fart før ved halv to, to tiden på natten. Av de yngre kalles baren «Jurasic Park» - men det er gøy å slå ut håret her for voksne. God musikk!

 

Japansk mat

På hovedveien fra Paroikia sydover mot Pounta/flyplassen, ligger den japanske restauranten Norio. Maten er faktisk svært bra. Ikke helt som på Alex eller Fuji i Oslo, men et trivelig bekjentskap når vi var der påsken 2003.

 

Kapari (Kapers)

Hyggelig spisested midt i gågaten med spennede moderne greske retter. God pasta og salat - og lekre drinker. Litt dyrere enn mange andre - men verd pengene. Ikke åpent sommeren 2009

 

Kinesisk

På havnepromenaden i Paros er det en kinesisk restaurant - for deg som desperat må ha noe helt annet.

 

Klimataria

Ligger til venste når du går oppover hovedgaten - ikke langt fra havnen - før banken. Svært god restaurant og de har en kjempebra stekt kyllingfilét som ingen andre har.

 

Kouros Village restaurant

Bare mat på dagen i 2009 (som i 2005 og 2008) - pasta og salater. Best utsikt, alltid litt vind (dvs ikke mygg) og nær leiligheten (barna kan være hjemme mens vi spiser). Grillings et par dager i uken for de som bor på hotellet (avskjedsmiddag).

 

Le Sud

Dette er en fransk restaurant i Naoussa som har fått masse skryt.

 

Lollos

Italiensk Pizza restaurant nederst i hovedgata. Litt trangt - og det tar ofte litt tid å få servering. Men god ekte pizza med tynn bunn - både hvit (uten tomatsaus) og rød. Passe god Caprese (salat med mozzarella) i 2009. Til dessert kan du få Tiramisu. Forsøk Hvit Gorgonzola Pizza og Rød Arabiata (sterk).

 

Maki’s

Maki’s er en restaurant (et Ouzeri) som ligger nede ved havna like ved Nautica Bar. Her har de grei hjemmelaget tradisjonell gresk mat, vi har spist både krabbe, fisk og masse annet. Prøv sjømat - krabbe, blekksprut eller fisk. Har tapt seg etter at eieren startet opp med båtturer på dagen synes vi.

 

Margarita

Café som ligger i hovedgata rett overfor banken. God frokost, gode drinker og cocktails. Et sted hvor man kan sitte hele dagen - egentlig. Pastaretter og salater til kvelds. Et stort fast klientell - så det kan være vanskelig å finne bord.

 

Nautica

Denne kaféen er en av de få som er åpen hele året. Her finner du mange av de lokale fiskerne. Nautica har satelitt-tv på veggen, og når det er fotballkamper, er det stappfullt her, selv helt utenfor sesong. De siste sommerene har du kunnet møte Tom Hanks og familien der med et glass forfriskninger når de er på øya.

 

Papagallo

Ligger tvers over for banken. Tidvis byens beste ferske pasta. Raviolien er verd et besøk. Har mange gode greske viner - og en eier som er svært opptatt av vin. Flere spennende hvite viner og en kjenpegod rosevin sommeren 2009. Spør hva han anbefaler. Stor bakhage hvis du ikke vil sitte på utstilling i hovedgaten.

 

Patellis Taverna

En av de få stedene som har åpent hele året. Med nye eiere har det blitt et bra sted - særlig utenfor høysesong. God service og bra mat. Grill.

 

Pavlov’s Place

Stappet med skandinaver fra klokken 19.30 i juni/juli (grekerne spiser helst etter 22.00). Masse retter - god mat, ungene finner alltid noen å leke med utenfor. Ungene får mat først. Favoritter: Fitert Zukini med ost på toppen, Chicken ala Pavlov, Rødbeter. Er du heldig (eventuelt uheldig)får du Ouzo når du kommer og en Mastic når du går. Ofte lurt å bestille på forhånd. Ofte levende musikk etter stengetid. Spør om de skal spille i kveld!

 

5F

Gyro - Hellas’ svar på pølse i lompe. Billig og godt til liten middag eller lunsj (2 € i 2009) Ungenes favoritt: Gyro med bare kjøtt og ketchup.

 

Shipwreck

Her får du gode pannekaker (crepes). Favoritten er crepe med sjokolade, appelsinlikør og is på toppen. Ellers har de is og hjemmelagede likører fra Vicky’s.Litt dyr (€ 8.50 for pannekake med is og likør på).

 

Soros Beach

Ligger på Soros stranden. God gresk mat.

 

Stratos

Pizza-stedet fremfor noe. Nyoppusset i 2006. Her steker de pizza i steinovn. Pizzaene er overraskende like i smak alle sammen, men nystekte og gode. Og - det er take-a-way. Og er det rester igjen får du med resten hjem hvis du vil. Spør etter “doggy-bag”.

 

Stellas Garden

Delvis åpen hele året. Typisk gresk mat. Ny restauratør i 2010. Ligger rolig til bak Square’en mot Sunset beach.

 

Sunset Beach

Her ligger det to restauranter ved siden av hverandre. Den som ligger lengst ut ble drevet av et nork par fra Bergen i noen år frem til og med 2008. Enkel meny i 2009. Terrassen har en fantastisk utsikt på når solen går ned i havet. Svært hektisk akkurat når solen går ned, men hyggelig sted å sitte hvis ikke vinden er for sterk. En favoritt blant mange nordmenn.

 

Taverna Yorgis

Yorgis ligger midt i hovedgata påbegge sider av gaten. Lokal mat slik mor lager den. Alltid helt fullt i sesongen. Og siden det ligger rett ved skolen kan ungene leke der. De eldre kan gå på internettstedet ved siden av.

 

To Tsiporadiko

Restaurant på havnen i retning Kouros/Campingen. Har svært bra mat - spennende retter. Skuffet oss litt i 2009. Litt kaotisk når det er mye folk. Prøv hummerspagetti. Kjempeporsjon som rekker til 2 skrubbsultne som hovedrett. Stekt paprika og ferske sardiner er favoritter.

 

Romvi

Denne kaféen er en av de få som er åpen hele året. Romvi har satelitt-tv på veggen inne, og når det er fotballkamper, er det fullt her, selv helt utenfor sesong. Romvi har stor barmeny med drinker.

 

Shipwreck

Rett ved postkontoret ligger denne kaféen. Spesialiteten er pannekaker. Lekkert som dessert med iskrem m.m. Denne restauranten ligger ved stranden Apandima. Dette er stranden som ligger på østsiden av Antiparos Still Waters Denne restauranten ligger ved stranden Apandima. Dette er stranden som ligger på østsiden av Antiparos, rett nedenfor veien opp til grotten. ypperlig sted å dra når nordavinden blir for sterk. Dette er en annerledes restaurant på Antiparos. God og spennende moderne mat, ikke bare gresk. Drives av et engelsk/gresk par. På denne linken ser du menyer m.m. ParosLife Særlig når du er litt lei av gresk tradisjonell mat er dette stedet en perle. Og i happy hour serverer de to store cocktails til prisen av en (kl 18.00 - 19.00 - trur eg).

 

Stones

Bar som ligger tvers overfor apoteket. Helgeåpent hele året.

 

ΘEA, (uttales Thea)

En av de beste restaurantene vi har støtt på i Kykladene. Den ligger ved siden av ferjeleiet i Pounta, og er et funn når du er på Antiparos. De har gammelgresk mat fra Constantinopel, og spesialiteter fra Euxine og Smyrna. Sist vi var her, var det over 500 forskjellige greske årgangsviner i mange prisklasser. Og - mange forskjellig typer gresk brandy m.m. I høysesong kan det være vanskelig å få bord, og det kan ta lang tid å få mat om kvelden. Midt i juli 2003 tok det oss nesten en time å få vann når vi kom ved ti tiden om kvelden. I 2008 er menyen stort sett den samme. Kom med 20.15 ferja - og se solen gå ned i havet over et glass god vin før maten.

 

Vicky’s Iskrembutikk.

Lekre sorbeter og iskrem i mange smaker. Selger også hjemmelaget likør på flaske. Forsøk sitronlikøren! Alt er laget lokalt på øya (også isen).

 

Yam

Diskotek og bar. Åpen til sent. Ofte levende musikk i høysesong - jazz m.m.

 

Yannis Place

Kafé som ligger midt i hovedgata. Dette er det beste stedet å spise en sen frokost. Her får du friskpresset appelsinjuice, egg og bacon og ferskt brød. I tilegg kan du låne backgammon eller sjakkspill hvis du vil sitte utover dagen (kvelden). Har pastaretter og drinker. Mange lokale og tilreisende kommer hit.

Lorentzen
Antiparos / Kykladene / Hellas
Spacer
Telefon: (mobil) +47 92013059 (Antiparos) +30 22840 28052 / (IP) +47 852 44 688
Adresse Hellas: Brita Bergsnov-Hansen & Tom Lorentzen, Kouros Village, 84007 Antiparos, Cyclades, Greece.
Adresse Norge: Brita Bergsnov-Hansen & Tom Lorentzen, Charlotte Andersens vei 24b, 0375 Oslo.
Email: postmaster@antiparos.no

Takk til Trond Heggelund for mange fine bilder -TrondHeggelund.no - ©